• Οικοσελίδα
  • Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, Λευκωσία

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, Λευκωσία

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, Λευκωσία

Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λευκωσίας σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τα τελευταία τρία χρόνια διοργανώνουν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και γονείς/ενήλικες συνοδούς στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης. Μετά την εφαρμογή, κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, της δράσης «Δανειστικά Σακίδια - Πάμε Πινακοθήκη», η οποία περιελάμβανε εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες για οικογένειες με παιδιά, φέτος σειρά είχαν τα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και γονείς με τίτλο «Ο Ήχος μιας Τελείας, μιας Γραμμής και μιας Φόρμας». Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στις 19 Μαΐου 2018 στην Κρατική Πινακοθήκη, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και της Διεθνούς Εβδομάδας των Τεχνών στην Εκπαίδευση.

Τα εργαστήρια διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από την εικαστικό και εκπαιδευτικό κ. Ρέα Αφαντίτου σε συνεργασία με τις συμβούλους του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Κρατικής Πινακοθήκης, κ. Δέσπω Πασιά και κ. Έφη Πηλαβά και υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της επιθεωρήτριας Δημοτικής Εκπαίδευσης και υπεύθυνης της Μουσειακής Αγωγής παγκύπρια, κ. Τερέζας Λαμπριανού.

Τα εργαστήρια αποτέλεσαν μια βιωματική εκπαιδευτική προσέγγιση στην εικαστική έκφραση μέσα από έργα της Κρατικής Πινακοθήκης με στόχο παιδιά και ενήλικες να ανακαλύψουν τα πολλά νοήματα που μπορεί να έχουν τα εικαστικά στοιχεία και την μουσικότητα που εκπέμπουν.

«Πώς μπορούμε να αντιστοιχίσουμε τα εικαστικά στοιχεία με τους ήχους;» ή «Πώς η μουσική μπορεί να μας οδηγήσει στη δημιουργία ενός εικαστικού έργου;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που απασχόλησαν μικρούς και μεγάλους κατά τη διαδραστική αυτή ‘βόλτα’ στη Κρατική Πινακοθήκη και αποτέλεσαν έναυσμα για τις εικαστικές τους δημιουργίες.

Υλοποιήθηκαν δύο εργαστήρια, διάρκειας ενάμιση ώρας για παιδιά 6-9 χρονών και γονείς καθώς και για παιδιά 10 – 12 ετών και γονείς. Συμμετείχαν συνολικά 24 παιδιά και 24 γονείς/ενήλικοι συνοδοί.

Η εκδήλωση στην Πινακοθήκη συνεχίστηκε με την παρουσίαση της περφόρμανς «Mountaintop», από τον εικαστικό PASHIAS, η οποία αναπτύχθηκε σε διάλογο με επιλεγμένα έργα του Χριστόφορου Σάββα από την Κρατική Συλλογή, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατό του και ολοκληρώθηκε με μουσικές επιλογές από τον Λευτέρη Μουμτζή στον κήπο της Πινακοθήκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν σε μορφή βίντεο φωτογραφίες από έργα τέχνης παιδιών της Δ΄ τάξης Δημοτικών Σχολείων που συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής «Ο Παιδικός Κόσμος της Πινακοθήκης» καθώς και σκηνές από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.