• Οικοσελίδα
  • Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 στο Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 στο Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου – Κάστρο Λεμεσού

Εβδομάδα Μουσειακής Αγωγής Δράση «Γονείς και παιδιά στο Μουσείο»

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κήρυξε και φέτος «Εβδομάδα Μουσειακής Αγωγής» από τις 14 μέχρι τις 20 Μαΐου 2018 με την ευκαιρία της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και για την προώθηση των στόχων της Μουσειακής Αγωγής, διοργανώθηκαν ποικίλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις εμπνευσμένες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσειακής και Εικαστικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 εφαρμόστηκε στο Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου – Κάστρο Λεμεσού, από τις Συμβούλους Μουσειακής Αγωγής Λεμεσού, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μες του κάστρου τη σιγή, ιστορία ν’ ακουστεί…» με τη συμμετοχή γονιών και παιδιών του Θ΄ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ). Στα πλαίσια της καινοτόμου αυτής δράσης, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί έκαναν ένα νοερό ταξίδι πίσω στο χρόνο για να γνωρίσουν την ιστορία του Κάστρου Λεμεσού.

Με οδηγό τη φαντασία, ξετύλιξαν το νήμα της ιστορίας ενός γενναίου ιππότη και μιας καλόκαρδης πριγκίπισσας. Ανακάλυψαν οικόσημα, όπλα, πανοπλίες, πολεμικές μηχανές, κανόνια και άντλησαν πληροφορίες για τη ζωή των ιπποτών. Υποδυόμενοι ρόλους και λύνοντας γρίφους, μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας και χαράς, έφεραν σε πέρας μια αποστολή περνώντας μέσα από διάφορα μέρη του Κάστρου. Στο τέλος τα παιδιά ντυμένα σαν ιππότες και πριγκίπισσες με τη συνοδεία μελών της οικογένειάς τους έλαβαν μέρος σε ένα μεσαιωνικό γλέντι με χορό και μουσική, μέσα από ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο. Η δράση «Γονείς και παιδιά στο Μουσείο» άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, τα παιδιά ανέφεραν ότι χάρηκαν την παρουσία και ενεργητική συμμετοχή μελών της οικογένειάς τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ γονείς εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε να συνυπάρξουν δημιουργικά μαζί με τα παιδιά τους σε ένα μουσειακό χώρο τον οποίο και γνώρισαν. Μέσα από τη δράση αυτή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού δίνεται κάθε χρόνο η ευκαιρία σε περισσότερες οικογένειες να εμπλακούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στα μουσεία του τόπου μας, ώστε το μουσείο να αποτελέσει μια επιλογή της οικογένειας στη σημερινή εποχή.

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 στο Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου – Κάστρο Λεμεσού Παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μουσειακής Αγωγής, «Μες του κάστρου τη σιγή ιστορία ν´ ακουστεί...» σε παιδιά και γονείς