• Οικοσελίδα
  • Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου

Το Σάββατο, 12 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσειακής Αγωγής στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου και στον Αρχαιολογικό Χώρο Παλαιπάφου (Κούκλια), με τίτλο «Στα χνάρια της Άνασσας». Η εν λόγω εκπαιδευτική εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του θεσμού Μουσειακής Αγωγής, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, απευθυνόταν σε παιδιά Δημοτικής Εκπαίδευσης (8-12 χρόνων) και στους γονείς/ παππούδες-γιαγιάδες/ κηδεμόνες τους. Αποτέλεσε μια διαγενεακή δράση με στόχο την οικογενειακή και διά βίου μάθηση και το άνοιγμα του μουσείου προς την κοινωνία.

Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου). Συγκεκριμένα, η εκδήλωση διάρκειας δύο ωρών, με πρωινή και απογευματινή εφαρμογή (10:00-12:00 και 15:00-17:00), περιελάμβανε εκπαιδευτικά παιχνίδια στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο καθώς και μουσικοαφηγηματική παράσταση μύθων. Οι δράσεις προωθούσαν την από κοινού εμπλοκή των παιδιών και των ενήλικων συνοδών τους και τη μεταξύ τους δημιουργική συνεργασία.

Τόσο η συμμετοχή στη δράση όσο και η είσοδος στον χώρο ήταν δωρεάν για τα παιδιά και για τους ενήλικες συνοδούς τους. Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα των δραστηριοτήτων υπήρχε περιορισμός στον διαθέσιμο αριθμό συμμετεχόντων, η συμμετοχή των οποίων ήταν δυνατή μόνο κατόπιν προηγούμενης δήλωσης. Το αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή φάνηκε μέσα από τις πολλές δηλώσεις που λήφθηκαν, σχεδόν από όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Η εν λόγω εκπαιδευτική οικογενειακή δράση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένους μικρούς και μεγάλους. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι υπεύθυνοι Ε.Δ.Ε. για τη Μουσειακή Αγωγή Πάφου, Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, εκ μέρους του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Πάφου και κ. Τερέζα Λαμπριανού, συντονίστρια της επιτροπής Μουσειακής Αγωγής.

Η πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε συνέχεια της επιτυχημένης δράσης με τίτλο «Στου Διόνυσου την Οικία, ξετυλίγεται ιστορία…», που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, επίσης από την ομάδα της Μουσειακής Αγωγής της Επαρχίας Πάφου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017 και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφος 2017. Τόσο η περσινή όσο και η φετινή οικογενειακή δράση, αποτελούν καινοτομία καθώς δημιούργησαν άνοιγμα του θεσμού της Μουσειακής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και πέραν του προκαθορισμένου ωραρίου, προσκαλώντας γονείς και κηδεμόνες με τα παιδιά τους για μουσειακή δράση σε εξωσχολικό χρόνο. Αυτή η πρωτοβουλία έδωσε την ευκαιρία ακόμα και σε άτομα που εργάζονται τα πρωινά των καθημερινών, να αλληλεπιδράσουν με βιωματικό τρόπο με τα παιδιά τους σε μη εργάσιμο χρόνο, σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο. Άλλη μια καινοτομία αποτέλεσε και το γεγονός ότι αυτή η δράση μουσειακής αγωγής, επεκτάθηκε σε κοινό πέραν των ορίων της επαρχίας Πάφου, αφού απευθύνθηκε σε παιδιά Δημοτικής Εκπαίδευσης και τις οικογένειές τους από όλη την Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι στη γνωριμία τους με ένα σημαντικό πολιτισμικό χώρο, όχι μόνο της Πάφου αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

Πρωτοβουλία-Διοργάνωση-Συντονισμός δράσης: Χρυστάλλα Αντωνίου και Κάκια Ανδρονίκου, Εκπαιδευτικοί - Σύμβουλοι Μουσειακής Αγωγής του Υ.Π.Π.

Υπεύθυνοι Ε.Δ.Ε. για τη Μουσειακή Αγωγή Επαρχίας Πάφου: Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Τερέζα Λαμπριανού.