• Οικοσελίδα
  • Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 στo Βυζαντινό Μουσείο

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 στo Βυζαντινό Μουσείο

Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Συμμετοχή γονέων και παιδιών στην εκπαιδευτική/εικαστική δράση σε σχέση με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εικαστικής Αγωγής, «Ταξίδι στη Βυζαντινή Τέχνη» και Ύμνος στην ελευθερία»

Στα πλαίσια της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων» και της «Διεθνούς Εβδομάδας των Τεχνών στην Εκπαίδευση», το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λευκωσίας- Δημοτική Εκπαίδευση συνέχισε για δεύτερη χρονιά την εκπαιδευτική δράση: «Το σχολείο υιοθετεί ένα έκθεμα», στις 19 Μαΐου 2018 στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ (Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη) στη Λευκωσία.

Η δράση «Το σχολείο υιοθετεί ένα έκθεμα» αναπτύχθηκε στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων εικαστικής αγωγής «Ταξίδι στη Βυζαντινή Τέχνη» και «Ύμνος στην Ελευθερία» που εφαρμόζονται για τις Ε’ και Στ’ τάξεις των δημοτικών σχολείων της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας, αντίστοιχα. Τα συγκεκριμένα προγράμματα στοχεύουν στην ανάπτυξη εικαστικού διαλόγου ανάμεσα σε έργα τέχνης που εκτίθενται στην πινακοθήκη και στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και στα παιδιά που συμμετείχαν στα προγράμματα. Τα έργα των παιδιών εκτέθηκαν δίπλα από τα αυθεντικά έργα που αποτέλεσαν την πηγή της έμπνευσης τους. Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης κα. Α. Βιολάρη, η Επιθεωρήτρια Εικαστικών, κα. Τ. Λαμπριανού και ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου, Δρ. Ι. Ηλιάδη. Μετά το πέρας της εκδήλωσης τα έργα μεταφέρθηκαν στον υπόγειο χώρο του μουσείου για την ομώνυμη έκθεση παιδικής τέχνης, η οποία θα παραμείνει ανοικτή και προσβάσιμη στο κοινό μέχρι τον Απρίλιο του 2019.

Εκτός από την προαναφερθείσα δράση, η εκδήλωση περιελάμβανε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η μικτή χορωδία «Το τάλαντο» διάνθισε την εκδήλωση με βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, ο μουσικό-θεατρικός όμιλος «Κουμπί» παρουσίασε δραματοποιημένο το «Πάλεμα του Διγενή με το Χάροντα», η παιδική χορωδία “Ergo Sum” με ένα πλούσιο ρεπερτόριο από την κλασσική μουσική και την ελληνική παραδοσιακή και σύγχρονη, εμπλούτισε μελωδικά την εκδήλωση ενώ οι καθηγητές των εικαστικών Μέσης Εκπαίδευσης κα Π. Νικολάου και κ. Γ. Γιαννακού (από το γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου και από το Λύκειο Λατσιών, αντίστοιχα) παρουσίασαν βραβευμένα έργα μαθητών τους. Λειτούργησαν, επίσης, διάφοροι σταθμοί ψηφιδωτού και ζωγραφικής σε ύφασμα για εικαστικές δημιουργίες από τα παιδιά. Παράλληλα έγιναν και δύο θεματικές ξεναγήσεις με θέματα τα Μικρασιατικά κειμήλια και τους επαναπατρισθείσες βυζαντινές εικόνες. Μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων το Μουσείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού άνοιξε τους χώρους του για εναλλακτικές δραστηριότητες δημιουργώντας εναλλακτικούς (δια)δρόμους ψυχαγωγίας και παιδείας για μεγάλους και μικρούς προσφέροντας ευκαιρίες για διάδραση με τα εκθέματα.