• Οικοσελίδα
  • Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019 - Λάρνακα

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019 - «Ψηφίδες Πολιτισμού»

«Ψηφίδες Πολιτισμού» - Συνέδριο Μουσειακής Αγωγής Δημοτικό Σχολείο Καμάρων Λάρνακας – 17 Μαΐου 2019

Στο πλαίσιο της εβδομάδας Μουσειακής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, 13 - 19 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Καμάρων, Συνέδριο Μουσειακής Αγωγής με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ψηφίδες Πολιτισμού». Στο συνέδριο συμμετείχαν το Δημοτικό Σχολείο Καμάρων, το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ορμίδειας, το Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Πάνω Λευκάρων και το Δημοτικό Σχολείο Δάσους Άχνας- «Φώτης Πίττας».

Εκ μέρους των τεσσάρων δημοτικών σχολείων, που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Δίκτυο Σχολείων Μουσειακής Αγωγής, καλωσόρισμα απηύθυνε η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Καμάρων, κ. Αθανασία Χατζητοφή. Το συνέδριο χαιρέτισαν η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης Λάρνακας- Αμμοχώστου, Δρ Ειρήνη Χατζηλουκά-Μαυρή και ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ. Χρίστος Χατζηαθανασίου. Ακολούθησε εισήγηση, με τίτλο «Ιχνηλατώντας την πολιτισμική μας παράδοση», από τον συντονιστή του Δικτύου Σχολείων Μουσειακής Αγωγής, κ. Κυριάκο Χαριδήμου (Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λάρνακας - Αμμοχώστου). Ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στην ολομέλεια του Συνεδρίου, εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες των τεσσάρων συμμετεχόντων σχολείων στο Δίκτυο Μουσειακής Αγωγής, παρουσίασαν τη φιλοσοφία, τις δράσεις και τα απορρέοντα της εφαρμογής των μουσειακών τους προγραμμάτων:
  • «Καμάρες: Ένα σχολείο, ένα όνομα, μια ιστορία…», Δημοτικό Σχολείο Καμάρων
  • «Το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι στον ναό Αγίου Κωνσταντίνου του εν Ορμιδία», A΄ Δημοτικό Σχολείο Ορμίδειας
  • «Το λευκαρίτικο κέντημα: κληρονομιά του τόπου μας» ,Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Πάνω Λευκάρων
  • «Από το τώρα στο χθες πίσω γυρνώ, απαντήσεις στη βαλίτσα της προσφυγιάς αναζητώ…», Δημοτικό Σχολείο Δάσους Άχνας- «Φώτης Πίττας».
Ουσιαστικό κεφάλαιο στις εργασίες του συνεδρίου αποτέλεσαν τα τέσσερα βιωματικά εργαστήρια που ακολούθησαν, προς μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς, στη βάση των πιο πάνω μουσειακών προγραμμάτων.

Το συνέδριο στην ολότητά του εντυπωσίασε τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την ποιότητά του και απέσπασε τα θερμά συγχαρητήρια όλων των παρευρισκομένων. Μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό τους για τα αποτελέσματα του συνεδρίου.

Φωτογραφικό Υλικό