• Οικοσελίδα
  • Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019 - Λεμεσός

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019 - Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου – Κάστρο Λεμεσού

«Γονείς και παιδιά στο Μουσείο» Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου – Κάστρο Λεμεσού - 24 Μαΐου 2019

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κήρυξε και φέτος «Εβδομάδα Μουσειακής Αγωγής» από τις 13 μέχρι τις 19 Μαΐου 2019 με την ευκαιρία της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και για την προώθηση των στόχων της Μουσειακής Αγωγής, διοργανώθηκαν ποικίλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις εμπνευσμένες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσειακής και Εικαστικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 εφαρμόστηκε στο Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου – Κάστρο Λεμεσού, από τις Συμβούλους Μουσειακής Αγωγής Λεμεσού, Διαμάντω Σολομωνίδου – Ζησιμίδη και Όλγα Οικονομίδου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μες του κάστρου τη σιγή, ιστορία ν’ ακουστεί…» με τη συμμετοχή γονιών και παιδιών των Ε΄ τάξεων του ΙΕ΄ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού. Στα πλαίσια της καινοτόμου αυτής δράσης, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί έκαναν ένα νοερό ταξίδι πίσω στοn χρόνο για να γνωρίσουν την ιστορία του Κάστρου Λεμεσού.

Με οδηγό τη φαντασία, ξετύλιξαν το νήμα της ιστορίας ενός γενναίου ιππότη και μιας καλόκαρδης πριγκίπισσας. Ανακάλυψαν οικόσημα, όπλα, πανοπλίες, πολεμικές μηχανές, κανόνια και άντλησαν πληροφορίες για τη ζωή των ιπποτών. Υποδυόμενοι ρόλους και λύνοντας γρίφους, μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας και χαράς, έφεραν σε πέρας μια αποστολή περνώντας μέσα από διάφορα μέρη του Κάστρου. Στο τέλος τα παιδιά ντυμένα σαν ιππότες και πριγκίπισσες με τη συνοδεία μελών της οικογένειάς τους έλαβαν μέρος σε ένα μεσαιωνικό γλέντι με χορό και μουσική, μέσα από ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο.

Η δράση «Γονείς και παιδιά στο Μουσείο» άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, τα παιδιά ανέφεραν ότι χάρηκαν την παρουσία και ενεργητική συμμετοχή μελών της οικογένειάς τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ γονείς εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε να συνυπάρξουν δημιουργικά μαζί με τα παιδιά τους σε ένα μουσειακό χώρο τον οποίο και γνώρισαν. Πιο κάτω παραθέτουμε μερικά σχόλια εκπαιδευτικών, γονιών και παιδιών, όπως τα έγραψαν στο λεύκωμα εντυπώσεων μετά το τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Εκπαιδευτικοί:

  • «Περάσαμε φανταστικά! Εξαιρετικό πρόγραμμα!!!»
  • «Καταπληκτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα! Τα παιδιά έδειχναν ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια του προγράμματος και σίγουρα έμαθαν πολλά, που θα τους μείνουν αξέχαστα! Γονείς
  • «Πολύ καλή εμπειρία. Θα το θυμόμαστε πάντα. Ευχαριστούμε που με τόση όρεξη έχετε δείξει στα παιδιά μας αυτό το όμορφο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μπράβο!» Παιδιά
  • «Ήταν πολύ ωραίο πρόγραμμα. Θα έρθω ξανά με τους γονείς μου!»
  • «Περάσαμε υπέροχα! Ευχαριστούμε πολύ!»
  • «Ήταν σαν να ταξίδευα πίσω στο χρόνο!»
Μέσα από τη δράση αυτή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού δίνεται κάθε χρόνο η ευκαιρία σε περισσότερες οικογένειες να εμπλακούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, στα μουσεία του τόπου μας. Έτσι το μουσείο μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή της οικογένειας στη σημερινή εποχή για μια δημιουργική και ευχάριστη ενασχόληση!

Φωτογραφικό Υλικό